torsdag 5. desember 2013

Luke 5: Kalender

kalender
liste over dager, uker og måneder i et visst år

--

I lange, lange tider har vi mennesker hatt et behov for å systematisere tiden. Heldigvis har våre omgivelser, og spesielt våre kjære himmellegemer lagt det godt til rette for oss. For det er disse vi har brukt hyppig i våre systemer: solen gir oss dager, og månen gir oss måneder.

Ordets opphav er latin calendariumsom betyr regnskapsbok. Calendarium kommer fra calendae, som var den første dagen i den romerske måneden. Og til slutt kommer calendae fra verbet calare som betyr å rope ut, fordi den ble ropt ut. Dette var forfallsdagen for gjeld og dagen regnskap ble gjort, herav calendariumregnskapsboken.

Den romerske kalenderen, som ordets etymologi ligger nært på, har blitt revidert og endret flere ganger, men er ikke helt ulik den gregorianske vi bruker i dag. Kanskje aller viktigst er at tidsregningens utgangspunkt ikke er en liten tvillingutt med ulvemor, men om en annen liten gutt, som faktisk er årsaken til ganske mye - blant annet at vi kan hygge oss med adventskalendere i dag.

2 kommentarer:

  1. Love it!

    Men når fant man egentlig ut at 12 måneder tilsvarte ett år? Det er smått genialt.

    SvarSlett
  2. Kjekt å høre, Espen!

    Hvorfor tolv måneder? Den gjennomsnittlige tiden mellom hver fullmåne er 29 døgn. Tolv fullmåner = 348 døgn. Av kalenderens viktigste funksjoner var å kunne planlegge jordbruket, da innhøstningene skjedde omtrent på samme tid hvert år. Hvis de telte antall fullmåner mellom hver høst, ville de nok komme omtrent til tolv.

    Det tok likevel litt tid før vi endte opp med tolv. Den første romerske kalenderen hadde bare ti måneder og 304 døgn. Man skjønte etterhvert at det ble alt for kort, og gikk gjennom flere revisjoner. Julius Cæsar skal ha fått hjelp av en astronom fra Alexandria til å finspisse kalenderen, der de til slutt landet på 365,25 døgn.

    Var dette oppklarende?

    Les mer her:
    http://no.wikipedia.org/wiki/Fullm%C3%A5ne
    http://snl.no/juliansk_kalender

    SvarSlett