tirsdag 3. desember 2013

Luke 3: Misteltein

misteltein
liten vintergrønn snyltebusk

--

Om ikke typisk norsk, er mistelteinen en velkjent dekorasjon ved juletider. Og i følge gammel kutyme var unge menn og kvinner, som passerte hverandre under denne, forpliktet til å kysse hverandre. Men, vent nå litt, hva stod det nå i definisjonen av ordet?

Snyltebusk? Ja, du leste riktig. Mistelteinen klarer ikke vokse til på egen hånd, og spres ved at fugler spiser frøene og legger dem fra seg i et velegnet tre, der de vokser til som, ja, snylteplanter. Og ordet misteltein kommer forøvrig fra tysk mist, som betyr gjødsel.

Så hvordan kan en så tvilsom plante få så trivelige og romantiske skikker knyttet til seg? Helt fra oldtiden finner vi mytologiske og mirakuløse historier knyttet til den vidgjetne lille busken. Den romerske naturforskeren Plinius den eldre (23-79 evt.) mente blant annet at litt misteltein-te var sikreste vei til økt fertilitet. For ikke å snakke om norrøn mytologi, der den også spiller en viktig rolle. Og det stopper ikke her. Bare gjør et google-søk, så skal du (etter å ha bladd gjennom alle Justein Bieber-treffene) få lære mye nytt om den sagnomsuste snylteren.

1 kommentar:

  1. Veldig spennende lesning! Når kan vi få vite mer om forfatterens liv og bilder?

    SvarSlett