onsdag 16. mai 2012

Flanere

flanere
slentre, drive sorgløst omkring

--

Det er dagen før dagen. I morgen skal feiring, toggang og marsjering være i fokus. Derfor er det på sin plass med noen tips til ganglag. Mange har påstått at norsk er et fattig språk, og de anglomane hevder vi ikke klarer oss uten deres hjertebarn. Det er nok rett at engelsk er et eldre og mer velutviklet språk, men man skal min santen ikke kimse av norsk. Bare for det å forflytte seg til fots fra et sted til et annet har vi en haug av ord. Jeg telte en gang. Minst hundre ord har vi.

Buse, bykse, daffe, farte, hufse, rave, reke, svinse, svanse, tøfle, vakle. Ordene er mange. Og det vakreste av dem alle, har vi her: flanere. Ordet kommer fra fransk flâneur som vi også finner i det norske flanør. En flanør er en som flanerer. Og motsatt. Så å flanere beskriver ikke bare en måte å gå på, men en livsstil. Det handler ikke primært om å forflytte seg, men å drive rundt i tanken og gleden over det som er godt og vakkert.

I morgen skal vi feire landet vårt. Med brask og bram. Så derfor synes jeg det er på sin plass å flanere litt. Og i tanken kan vi ha denne fagre strofen fra Vi ere en nasjon, vi med av Wergeland
Vårt hjerte vet, vårt øye ser
hvor godt og vakkert Norge er

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar