søndag 23. november 2014

Lønnkammer

lønnkammer
rom der en er alene og uforstyrret

--

Han gikk inn i sitt lønnkammer for å tenke litt over det hele.
Uttrykket er jeg fortrolig med. Og jeg har brukt det flere ganger. Men plutselig en dag slo det meg: hvor i all verden er det vi går, når vi går inn i vårt lønnkammer?

I denne sammenhengen har lønn ingenting å gjøre med verken løvtrær, eller godtgjøring for arbeid. Ordet lønn betyr skjult, slik vi blant annet finner i et par julesanger, og i nynorsk løynd og løyndom. Vårt lønnkammer betyr vårt skjulte rom. Og ordets opphav? Alt tyder på at det kommer fra (i alle fall: har blitt holdt i live på grunn av) Bibelen.

I Matteusevangeliet, kapittel 6, vers 6, står det slik i den gamle oversettelsen fra 1930:

Når du beder, da gå inn i ditt lønnkammer og lukk din dør og bed til din Fader, som er i lønndom

Ordet er en oversettelse av det greske tameion, som betyr et skjult rom (i huset), lagerrom eller skattekammer. Ulike engelske oversettelser foreslår både inner room, private room og closet.

Tilbake til spørsmålet mitt. Hvor i all verden er lønnkammeret vårt? Alt tyder på det er noe privat, kanskje inni oss?, noe ingen andre skal se. Og akkurat hvor og hva det er, er det vel bare hver og én av oss som vet.

1 kommentar:

  1. Kanskje det eneste rette i dag om du har et forhold til den åndelige verden. Kirker, synagoger moskeer osv. burde vært stengt alt for lenge siden. Vi har utviklet oss til individer, vi klarer å ha et privat og direkte forhold til Kristus og den åndelige verden. Presteskap er en anakronisme og roten til mye ondskap, slaveri, undertrykkelse osv.

    SvarSlett