mandag 10. november 2014

Alfa (og omega)

alfa
første bokstav i det greske alfabetet

--

Ah, dette er virkelig alfa og omega i livet mitt! I løpet av ti minutter hørte jeg uttrykket brukt to ganger i to forskjellige samtaler. Og da slo det meg at det er en ganske merkelig ting å si. Hvorfor bruker vi på den måten vi gjør i dag?

Alfa (α eller Α) er den første bokstaven i det greske alfabetet, og omega (ω eller Ω) er den siste. Uttrykket alfa og omega betyr altså den første og den siste, eller simpelthen først og sist. Men i dag bruker vi uttrykket i en annen betydning, for når vi sier at noe er alfa og omega, så er det noe vi setter høyt; det viktigste i livet vårt.

Som med så mange andre ord og uttrykk i norsk språk må vi til Bibelen for å finne forklaringen. I Bibelens siste bok, Johannes åpenbaring, presenterer Gud seg slik: "Jeg er Alfa og Omega, den første og den siste". Uttrykket er altså et navn på Gud. Og siden Gud er (har vært) det overordnede, eller viktigste, grunnlaget i manges liv, er det ikke vanskelig å tenke seg hvordan uttrykket har fått dagens betydning.

Og en undring til slutt. Siden Alfa og Omega faktisk er et navn på Gud, er det da banning å bruke uttrykket? (på samme måte som "Herre Gud!"?). Hmm. Food for thought. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar