lørdag 4. mai 2013

Gruff

gruff
noe ubehagelig, uønsket; slagg, grums

--

Føler du deg uopplagt? Nedfor? Sliten? Sjansen er stor for at du har for mye gruff i kroppen. Men hva er egentlig gruff? Ordboken er her i overkant frimodig, og foreslår at dette er et vanlig adjektiv, satt sammen av ordene gru og uff. Slik jeg vektlegger mine kilder vil jeg hevde at dette nok er et stykke fra sannheten.

Gruff er et oppkonstruert ord laget av et reklamebyrå på 70-tallet. Byrået fikk i oppgave å forklare hva som gjorde Ali kaffe så mye bedre enn sine konkurrenter, og de kom opp med denne setningen: Ali kaffe kurerer gruff. Reklamekampanjen slo voldsomt an, og slagordet lever den dag i dag. Les hele historien her.

Ordet stammer antageligvis fra grumpy eller grouchy (flere av reklamebyråets ansatte var engelskmenn)som kan oversettes med sur eller irritabel. Riktignok skal det også nevnes at gruff også er et eget ord på engelsk, og dette stammer antageligvis tilbake til det norrøne hrjufr (ja, du leste riktig), som betyr skabbete eller ufin. Så når ordboken foreslår det norske opphavet, er den kanskje ikke helt på jordet, likevel?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar