fredag 28. september 2012

Ringrev

ringrev
erfaren bokser; luring

--

Allerede i definisjonen finner vi (noe av) opphavet til dette ordet. Ringen det her er snakk om, er bokseringen. Definisjonen av av ordet rev vi er ute etter, er lur person. En erfaren (og dermed lur) boksekjempe er en ringrev. Da står vi igjen med reven. Hvorfor er den så lur?

Mikkel var i alle fall ikke spesielt lur. Han var for hardhendt med krittet, og alt for ærgjerrig med valg av adressat. Hvem nå enn som har skrevet den håpløse barnevisa, tegner et bilde som er langt fra folketroens opprinnelige bilde. Legender verden over gjennom tusenvis av år har tegnet reven som symbol på listighet og lureri. Mer om dette kan leses her.

Men hvorfor ordet rev? Det engelske fox kommer fra vestgermansk fuchs som går tilbake til fuh - hale. Det spanske ordet velger samme løsning: raposa (rev) fra rabo (hale). En etymologisk ordbok forteller meg at logikken er rimelig lik på norsk. På dansk heter det jo ræv, og en (reve- eller heste-)rumpe er da vitterlig synonymt med hale.

1 kommentar:

  1. Reven er kjent som lur, fordi den både gjerne stjeler fra mennesket og er ansett som vanskelig å jakte på. Reven er nok rett og slett ganske lur. Det er vel også derfor den til og med lykkes som byboer. Jeg så én midt i Berlin for en del år siden. Dette med bokseringen var jeg ikke klar over! 🙂

    SvarSlett