torsdag 19. april 2012

Melankoli

melankoli
tungsinn, svartsyn

--

Først vil jeg få fram at dagens ord ikke er en direkte gjenspeiling av min nåværende sinnsstemning, men snarere fordi ordets etymologiske forklaring (eller ordsoge som man skriver på nynorsk (takk til Kristian)) så sant er ordfryden verdig. Så vi begynner der.

La oss starte med ordet humor. Dette er en klar motsetning til det melankolske, men hit må vi. Humor kommer fra latin umor og betyr kroppsvæske. Ja. Språk er rart (og det gir ordet toaletthumor en vittig dobbelthet).

Så hva er sammenhengen mellom melankoli og humor? Vi må tilbake til oldtidens medisin for å få svar. Helt fra 400-tallet fvt. trodde man at menneskets helse (og dermed humør) ble styrt av kroppsvæsker; deres temperatur, kvalitet og kvantitet. Ubalanse førte til sykdom og ubehag. Disse fire væskene, eller humørene, var blod, slim (fra en forkjølet nese), gul galle og svart galle. Og her har vi ordet vårt: melankoli kommer fra gresk melas (svart) og kolia (galle). Alle leger var enige. For stor konsentrasjon av svart galle førte til tungsinn. Sånn var det bare. Og det skulle gå hele 2 200 år før noen omsider ga humoralpatologien en velfortjent avskjed.

Vi har flere ord som henger igjen fra antikkens medisin, men uten at vi har bevart teorien bak. Vi kan i dag fint påstå at én person er kolerisk (igjen fra kolia, galle) og en annen flegmatisk (fra flegma, slim) uten å påstå noe som helst om disse personenes fordøyelse eller snørrproduksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar