onsdag 11. april 2012

Kakofoni

kakofoni
virvar av lyder, mislyd

--

Ulyd. Hurlumhei. Pandemonium. Synonymene er mange. Og alle brukes de til å beskrive lydinntrykk så ubehagelige at ørene desperat ønsker seg en selvoperert lukkemekanisme. For mine egne ørers del, under kakofoniens tortur, sender de desperate meldinger til kroppens mer handlekraftige lemmer. Og om hverken ørepropper eller hodesett er tilgjengelig, blir jeg nødt til å ta fatt på blokkeringen manuelt.

Det skal sies at kakofoni ikke er en objektiv størrelse. I et fem-på-gata-intervju, med et representativt utvalg, ville nok svarene på "hva er ulyd for deg?" låte (!) svært forskjellig. Dette særlig på den musikalske fronten. Svarene ville nok fordelt seg på et spekter helt herfra til hit. Så siden de musikalske svarene spriker, er det tryggere å gi en mer allmenn definisjon av ordet. Falsk plystring, ukontrollert fest i naboleiligheten ved leggetider, eller bygningsarbeid på nabotomta er alle ting jeg formoder kan trygt plasseres under ordets favn.

Selve ordet kommer, som mange andre vakre ord, fra gresk. Forstavelsen kako- betyr ond eller ille, og -foni betyr lyd eller røst . Direkte oversatt får vi altså ond lyd; en slags lydlig tortur. Og jeg vil  påstå at opptil flere av foreslagene ovenfor oppleves akkurat slik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar