fredag 20. oktober 2017

(Av) stabelen

Det er mye som går av stabelen om dagen. Mest aktuelt er kanskje TV-aksjonen som finner sted på søndag denne uka (blimed.no, folkens!). Det kan høres voldsomt ut * at noe går av stabelen, men det betyr simpelthen at noe settes igang eller finner sted. Og hvor har vi uttrykket fra?

De fleste av oss kjenner stabel best fra ordene vedstabel eller plankestabel, altså en ordnet haug med ting. Men stabel brukes også om underlaget som et skip hviler på mens det bygges (også kalt bedding). Derfor sier at skipet "går av stabelen" når det sjøsettes (også kalt stabelavløpning). I overført betydning bruker vi uttrykket om helt andre ting enn skip - som settes (igang) på helt andre ting enn sjø (som en landsdekkende innsamlingsaksjon).

Det er ikke så lett å si hvorfor uttrykk blir som de blir. Vi sier "gå av stabelen", og ikke "gå av beddingen". Og på den annen side sier vi "ha på beddingen" om et prosjekt vi holder på med (sml. "ha noe på gang"), og ikke "ha på stabelen". Nei, det er ikke bare, bare å lære seg norsk, men du skal høre mye før øra detter av!

* Mange blander sammen både bruk og betydning av uttrykket "gå av stabelen" og "gå av skaftet". Førstnevnte er et nøytralt uttrykk, mens sistnevnte omtaler noe som går helt ut av kontroll (Per Egil Hegge skriver mer om uttrykkene her).

torsdag 12. oktober 2017

Latinske adjektiver i norsk #3: Primus

Det tredje og siste innlegget om latinske adjektiver (i denne omgang) handler om et ord som egentlig ikke er adjektiv. Vi skal til preposisjonen før.

Pro er latin og betyr * før. Egentlig er det et preposisjon, men på latin kan ordet bøyes som et adjektiv:

Positiv: pro
Komparativ: prior/prius
Superlativ: primus

På godt norsk oversettes dette til før, først og aller først (evt. før, førere, førest på litt dårligere norsk).

Det første ordet, pro, kjenner vi fra mange fremmedord på norsk. Vi finner det i blant annet i profet (en som sier noe før det skjer), proaktiv (handle på forhånd) og prolog (forord, egentlig før ordene).

Ordene prior og prius brukes om den/det første i mindre sammenligninger. På engelsk brukes prior mest om den første av to ting. Fra den kirkelige verdenen er en prior en klosterforstander. Toyota kalte sin første el-bil for Prius. Og på slutten 1920-tallet ble Norske Eggcentraler opprettet, det første samvirkeforetaket for egg i Norge. På 70-tallet byttet de navn til Prior.

Og til sist har vi ordet primus: aller først. Uttrykket primus motor stammer fra Aristoteles, og betyr den (aller) første bevegelse: tanken om at universet må ha sitt opphav i en bevegelse, og en første beveger/guddom. I dagligtalen gir vi dermed folk guddommelig honnør når vi kaller dem primus motor for noe. Og en viss svensk oppfinner følte seg nok ganske kul da han gav navn til sin banebrytende portable gassbrenner på slutten av 1800-tallet.

* Pro kan også bety framover (produsere), i stedet for (pronomen) eller tilhenger av noe (proamerikansk), men i dette innlegget fokuserer jeg på betydningen før.

onsdag 4. oktober 2017

Latinske adjektiver i norsk #2: Minimal

I forrige innlegg viste jeg hvordan latinske adjektiver opptrer i norsk, og hvordan litt grammatikk kan hjelpe oss med å forstå betydningen. I dag farer vi videre til et annet eksempel.

Det er adjektivet liten som nå står for tur. På norsk og latin gradbøyes det slik:

Positiv: liten - parvus
Komparativ: mindre - minor/minus
Superlativ: minst - minimus

Parvus opptrer ikke direkte i norsk, men finnes som et ledd i engelske ord (parvis-) for noe som er lite eller smått. Ellers så har vi kjente latinismer som multum in parvo (det store i det små) og sic parvis magna (er det noen Playstation-entusiaster som leser bloggen min, vil de ta referansen).

De neste ordene er langt vanligere på norsk. Minus betyr mindre, og brukes derfor i regning om å trekke fra, eller generelt om noe negativtMinor betyr også mindre, og brukes i musikken om en toneart med liten/mindre ters.

Og sist, men ikke...jo, faktisk...minst, har vi minimus. Det har gitt oss ord som mini/minimal (svært lite), minoritet (mindretall) og minimum (minst mulig). Vi finner også ordet i det medisinske navnet på den minste fingeren vår: digitus minimus.