fredag 22. april 2016

Plankekjøring

"Det var rene plankekjøringen", sier vi. Og de fleste skjønner at er snakk om noe enkelt, uten de største utfordringene. Men hvorfor sier vi det? Hva er egentlig plankekjøring? Og hvorfor sies det å være så lett?

Plankekjøring defineres i NO14 * som "det å (mot betaling) køyra plankar med hest og slede el kjerre". Opprinnelig var plankekjøring altså et levebrød, og av denne geskjeften har vi fått ordet i overført betydning. Dette hentyder at det å være plankekjører var temmelig "piece of cake". Og kanskje ganske kjedelig.

Jeg tror ikke det finnes så mange plankekjørere lengre. I alle fall ingen som er fullstendig dedikert til denne ene oppgaven. Likevel lever ordet i beste velgående! Det finnes flere (tidligere) yrker som har festet seg i språket, og brukes i dag med annen betydning. Eksempler er kremmer brukt om de gjerrige, kaptein brukt generelt om en leder (helst i sport og krig), og (det alt for lite brukte) ridder, om en ærefull og beleven person!

--

* NO14 står for Norsk Ordbok 2014. Et vidunderlig ordbokprosjekt som nå er i ferd med å fullføres (etter arbeidet startet i 1930). Det vil bli en av de nye hovedkildene for bloggen, og du kan lese mer om boka og prosjektet på http://no2014.uio.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar