mandag 5. januar 2015

Hummer og kanari

hummer og kanari
en blanding av likt og ulikt

--

I forsamlingen fantes alle slags folk - både hummer og kanari. Nok et uttrykk jeg titt og ofte bruker, men aldri har somlet meg etter å gå nærmere etter i sømmene etymologisk. Før nå.

Uttrykket skriver seg til nyrike osloboeres restaurantvaner på starten av 1900-tallet. De nyrike ble viden kjent for å ødsle sin formue impulsivt og ukritisk, som å bestille en søt dessertvin (som kanarivin) inntil et salt hummermåltid. Hummer og kanari. En ulogisk match.

Uttrykket, slik jeg forstår det, betyr ikke at sammensetningen er dårlig. Bare at den er original eller utenom det vanlige. Selv har jeg hverken smakt kanarivin eller hummer, og langt mindre de to inntil hverandre. Kanskje jeg må prøve det før jeg virkelig kan bruke dette uttrykket rett?

2 kommentarer:

  1. Kuul bloggpost dette . Sikkert mange gode ord med glimt i øyet der ute :-)

    SvarSlett
  2. Nei, de nyrike bestilte IKKE hummer med kanarivin til.
    Hummer bestilte de nok, men malvasia, eller kanarivin, ble nok ikke servert ved Oslos spisesteder som serverte hummer. For det er selvsagt en grov forenkling av de kanariske viner. De er selvsagt langtfra dessertviner i de fleste tilfeller.

    At man foraktfullt omtalte de nyrike, det må være. Men kanariøyene har masse hummer i sine kystområder. Så forklaringen er kanskje at noen foraktfullt tilla denne betydningen, eller ikke. For uttrykket heter ikke "hummer og kanarivin"

    Kanskje forklaringen er en helt annen. La langosta canaria, den kanariske hummeren er et begrep. Den ble neppe servert i Oslo, men begrepet var nok kjent for sjøfolk. Hummeren var kjent av de fleste, men kanaria var nok ukjent. Det trolige er at noen ikke skjønte sammenhengen, men at kanarihummer ble til kanari og hummer, og senere til hummer og kanari.

    Ettersom folk flest ikke ante hva kanari var (kommer fra latin; canis, hund på norsk), så ble det et begrep som innebar "kjent og ukjent" , hummeren var kjent, og kanari var det ikke.

    SvarSlett