mandag 23. juli 2012

Ledetråd

ledetråd
rettledning (i en vanskelig situasjon)

--
Etterforskningen står fast. Detektivene går i sirkler og klarer ikke finne veien ut. Plutselig gjør en av dem en stor oppdagelse: et nytt spor! Og det nye sporet gir hele teamet en essensiell ledetråd mot løsningen på mysteriet.
Dette avsnittet kunne vært hentet fra en hvilken som helst kriminalroman, der dette ordet opptrer hyppigst. Men hva er logikken her? Det er sporet som gir etterforskerne ledetråden. Hva skal de med en tråd? Og hvorfor gir tråden dem retningen? Vi må tilbake til en flere tusen år gammel legende fra gresk mytologi for å finne forklaringen.

I en av historiene kan vi lese om Minos, som var konge på Kreta. Han var evig bitter på athenerne, fordi de hadde drept sønnen hans. Som bot for drapet sendte han jevnlig unge athenere inn i en labyrant han hadde bygget. I labyrinten bodde oksemonsteret Minotauros som ikke var spesielt vennlig. En av disse athenerne som ble sendt inn var Thesevs. Han hadde i skjul et romantisk forhold til kongens datter, Ariadne. I forelskelsen gav hun ham et garnnøste, som han slapp ut etter seg på vei inn i labyrinten. Med mot og sverd befridde han mange av sine athenske venner, drepte oksen, og kom seg helskinnet ut. Dette var på grunn av tråden Ariadne hadde gitt ham: ariadnetråden.

Ledetråd. Så mye historie i et lite ord. Det er fint.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar