lørdag 1. mars 2014

Talent

talent
medfødt begavelse av intellektuell eller kunstnerisk art

--

Når noen er naturlig gode til noe, så spør vi gjerne: du har talent for dette. Det står som en motvekt til uttrykket øvelse gjør mester, som hevder at selv de talentløse kan øve seg til å bli gode i noe. Hvor kommer så ordet talent fra?

Talent er en gammel måleenhet, og senere myntenhet, på linje med det tidligere ombloggede pondus (jfr pund). En talent var ganske mye verdt. I Det nye testamentet omtales talenter flere steder. I en fotnote for Matt 25,15 blir én talent definert som 6 000 daglønner. Svimlende summer, med andre ord.

Og så har bruken utviklet seg. For å forstå hvorfor, må vi tilbake til bibelteksten. En styrtrik mann reiser utenlands, og etterlater eiendelene sine til tre tjenere. De forvalter rikdommen svært ulikt, og det kommer tydelig fram hvem av dem som har talent for økonomi og ikke. Og med tiden har ordet fått en ny betydning, med opphav i lignelsen om talentene.



P.S.:
Det faktum at de tre siste ombloggede ordene har sitt opphav i Bibelen er både tilfeldig, og ikke tilfeldig. Først skal sies at vi har enormt mange ord i språket vårt fra Bibelen. Den har vært en viktig del av vår kultur under hele utviklingen av moderne norsk. Selv blir jeg stadig overrasket over hvor mange slike ord som finnes. Samtidig skal det sies at jeg studerer teologi, der språk i Bibelen er et vesentlig tema (som engasjerer meg stort).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar