onsdag 28. november 2012

Luftslott

luftslott
fantastisk og urealistisk plan

--

Vi har alle bygget noen luftslott oppigjennom. De er som slott flest; store, flotte og imponerende. Dessverre mangler de noe vesentlig: et fundament. Slik vi kan si at en idé henger i løse luften, mangler luftslottene kontakt med virkeligheten. Det er de dagdrømmene som går helt ut av kontroll. I et diskusjonsforum fant jeg et godt eksempel på et luftslott:

"Sally smiled at Bob. Bob now starts planning what their lives will be like together and already thinks she'll say yes if he proposes marriage. That is building a castle in the air"

Den opprinnelige formuleringen er bâtir des châteaux en Espagne, og kommer fra 1300-tallets Frankrike. Den språkvåkne leser vil her reagere på at Spania plutselig ble dratt inn. Slik er det opprinnelige uttrykket: å bygge slott i Spania. Hvorfor Spania? Én kilde hevder at franske poeter så på et slott i Spania som det ulitmate kjærlighetsredet, og dermed ble dét den ultimate dagdrøm. En annen kilde skildrer Spanias situasjon på 1300-tallet. På grunn av muslimsk okkupasjon ble spanjolene tvunget ut av byene og måte drive langs landeveiene. Da ble det ikke så gode muligheter for å bygge slott.

I dag er tilgangen på slott i Spania ganske god. Over 20 000 nordmenn er bosatt der, og det skulle ikke forundre meg om et par av dem har bygget sitt eget. Derfor mister den opprinnelige formuleringen sitt poeng. Britene innså nok dette tidligere, for da det franske uttrykket ble tatt inn i engelsk på 1500-tallet fikk det en ny vri: to build castles in the air.

3 kommentarer:

  1. Kult. Artig tenkte nettopp på hva begrepet luftslott kunne komme av.

    Om det er av interesse kan jeg bidra med noen tanker om fenomenet å lage luftslott.

    Kierkegaard skriver en del om luftslott. Men under et annet begrep.

    Han kaller det 'det å bygge luftslott' en fortvilelse over ikke ville være seg selv. I stedet for å ville være seg selv underlagt de nødvendige forhold, så vi en heller leve i fantasien pga. dens følelsesmessige intensitet.

    Sakte men sikkert taper en seg seg selv mer og mer 'og kommer ikke av stedet'.

    Men bedre er det ikke med dem som aldri lever i fantasien og kun lever rutinelivet, sier han.

    Konklusjon: fantasi er bra, men ikke lag deg luftslott?

    Fra en som hadde eksamen om Kierkegaard i går :)

    SvarSlett
  2. Kierkegaard er en bra mann. Jeg er helt enig. Det er deilig å flyte vekk av og til, og fantasi/kreativitet styres av følelsene. Når vi er følelsesfattige (som i eksamenstiden) blir luftslottene heftigere.

    Og gratulerer med fullført eksamen!

    SvarSlett
  3. Og for å sitere hans samtidige nordmann:

    "Luftslott, - de er så nemme å ty inn i, de. Og nemme å bygge også"
    Henrik Ibsen

    SvarSlett