mandag 16. april 2018

Mandag

Etter forrige ukes innlegg om søndag ble jeg nysgjerrig på de andre dagene i uka også. Hvor har de fått sitt navn fra? Hvorfor heter de ulike ting på ulike språk? Neste ut er mandag.

I forrige innlegg viste jeg hvordan ukedagenes navn har sitt opphav i antikkens astrologi og mytologi. Dagen etter søndag ble oppkalt etter månen (dies Lunae), med den tilhørende gudinnen Luna. Vi ser umiddelbart likheten til de latinske språkene, der dagen heter lunes (spansk), lunedi (italiensk) og lundi (fransk).

Ja, det virker som veldig mange språk har oppkalt denne dagen etter månen. Vårt norske mandag stammer fra norrønt mánadagr. Ordet kommer fra gudinnen Máni, som er personifiseringen av månen i norrøn mytologi. Her er noen eksempler på det samme fra andre språk:

HindiSomavār etter måneguden Soma.
Japanskgetsu-youbi, der getsu (月) er tegnet for måne
Gammelgresk: hemera Selenes etter måneguden Selene (Lunas greske motpart)

De språkene som ikke har kalt opp mandag etter månen, fokuserer som regel på rekkefølgen dagene kommer i. Og som vi så på i forrige innlegg, er det uenighet om hvilken dag som kommer først.

Estisk: Esmaspäev - den første dagen (slaviske og baltiske språk har gjerne mandag som første dag)
Portugisisk: Segunda-feira - andre dag i uken
Arabisk: (yam) al-ithnayn - den andre dagen
Swahili: jumatatu - tredje dag i uken (på swahili begynner uken på lørdag)

Til slutt vil jeg nevne en personlig favoritt, som skiller seg (så vidt jeg vet) fra alle andre: tyrkisk. Her heter mandag Pazar - som betyr handledag (jfr. basar).

Takk til Hallvard, Ingar og Anja for språkhjelp.

3 kommentarer:

  1. Kan i det minste bekrefte at det samme er tilfellet på japansk. På japansk heter mandag "getsu-youbi", der kanjien for getsu (月) er tegnet for måne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Aha! Også på japansk dukker månen opp. Det er jo ingen hemmelighet at latin har hatt en stor innflytelse på mange av verdens språk, så jeg undrer meg om noen land har kalt opp dagene på samme måte FØR latinsk innflytelse.

      Slett
    2. Vi skal nok ikke se bort ifra at de japanske navnene er fra en pre-latinsk påvirkningsfase, men det kommer nok mest an på hvor kineserne hentet inspirasjonen sin fra. Jeg tviler på at de hentet den fra latin, men man kan aldri vite.

      Slett