mandag 23. september 2013

Tøys

tøys
sludder, vrøvl, tull

--

Er det forskjell på tull og tøys? Selv om disse ordene brukes om hverandre, kan etymologien peke på noen pussige likheter og forskjeller.

Å tøyse er opprinnelig å "slaa varmt vand paa hø eller hakkelse til drikke for kreaturer", i følge en (åpenbart) eldgammel etymologisk ordbok (se linken i høyre marg). Jeg har ikke smakt tøys, men denne liflige miksturen av hø(y) og vann var nok ingen klassecoctail for de stakkars kreaturene. Å tulle, derimot, betyr egentlig å røre/virvle/dreie noe rundt, for eksempel i en gryte, en virvelvind eller tau som tvinnes. Det er vel derfor vi kan si om en tullet person at det er "gått helt rundt for ham".

Sørpete høyvann eller hurramegrundt? Tøys og tull er nok i samme gate i dag, men opprinnelsen er svært ulik. Og en liten godbit til slutt: hva er da en tøysekopp? En kopp full av tøys? Etymologipoeng til første kommentør (?) som gir meg svaret.

mandag 9. september 2013

Urne

urne
beholder til å putte stemmesedler i

--

Niende i niende. Endelig skal vi snart få fred. Kanskje ikke fred på jorden, men i alle fall fred fra glupske politikere som stadig mister nye skrupler i kampen om velgerne. Mange av oss tok et valg i dag, og slapp små papirark ned i en boks. Men hvorfor kaller vi boksen en urne?

Slik som ordet demokrati kommer fra gresk, må vi til det gamle Hellas for en forklaring. Malt på et vinbeger fra 400-tallet fvt. ser vi historien om Ajax og Odyssevs, og hvordan det ble holdt avstemning om hvem av dem som skulle arve Akilles' rustning. Folket stemte ved å kaste småstein ned i urner.

Vi står ikke lenger i kø bak hverandre med hver vår småstein i valglokalet, men det er fint at vi kan minnes den gamle tradisjonen i språket. Og på engelsk går det faktisk an å bruke psephology for læren om valg. Psephos er det greske ordet for småstein.