tirsdag 11. april 2017

Kvintessens


Feiringen av Ordfryds 5-årsjubileum fortsetter med et ord som har nesten alt å gjøre med tallet 5: kvintessens.

"Dette er kvintessensen i partiets politikk". Kjernen. Sentrum. Fokus. Kvintessensen. Vi har mange ord for det samme, men kvintessens er kanskje det aller fineste. Ordet kommer av latin quintus (femte) og essentia (vesen, essens). Den femte essens, med andre ord.

Ordet må unektelig settes i sammenheng med det femte element. Og til manges overraskelse er dette et eldre begrep enn både Bruce Willis og 90-tallets sci-fi. Det stammer visstnok fra Aristoteles. Han brukte det om eteren, stoffet man i antikken trodde fylte himmelrommet. Ifølge den lærde grekeren var eteren det femte, og viktigste, elementet (i tillegg til jord, vann, luft og ild). Det er derfor lett å forstå hvorfor kvintessens har fått den opphøyende betydningen som det har i dag.

2 kommentarer:

  1. Her vil jeg tilføye at kvintessens også har en plass i moderne vitenskap: det er betegnelsen på en hypotetisk form for mørk energi, som igjen er en samlebetegnelse på forklaringsmodeller for universets akselererende utvidelse. Navnet henspeiler på at dette vil være noe som er bortenfor det kjente og håndgripelige, men fyller hele universet, ikke ulikt eteren. Dessuten kan man se på det som den femte kategorien masse-energi, etter (i) baryonisk materie (det du kan ta og føle på), (ii) stråling (det som gjør at du kan se, blant mye annet), (iii) mørk materie (det som holder galaksene sammen, men som ingen forstår hva er), og (iv) nøytrinoer, eller energi lagret i krumningen av tidrommet, alt etter hvem du spør om å definere kategoriene.

    Gratulerer med 5 år, håper på mange flere!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Daniel.

      Tusen takk for gratulasjon og utfyllende informasjon. I dette feltet er jeg svært lek, så alt dette var nytt for meg. Gledelig å høre, både for meg og (sikkert også) Aristoteles, at moderne vitenskapsfolk fortsatt leter etter det femte element.

      Slett