tirsdag 7. mars 2017

Rabagast (finere ufinheter # 6)

rabagast
vidløftig, fandenivoldsk person

--

Jeg har flere ganger nevnt at et viktig mål med denne bloggen er å løfte fram forglemte ord; å børste støvet av gamle skatter som burde få skinne igjen. I dag er turen kommet til et ukvemsord jeg hører alt for sjeldent: rabagast! Og i tillegg viser ordet seg å ha en meget interessant etymologi.

I 1872 skrev den franske dramatikeren Victorien Sardou komedien Rabagas. Det er også navnet på dramaets hovedperson, Robert Rabagas, en slu og skruppelløs advokat. Stykket ble fort kjent, så det er ikke vanskelig å tenke seg hvordan rabagas ble et skjellsord. Og på et tidspunkt ble det importert hit og fornorsket til rabagast.

Rabagas. Sardou hadde antageligvis en baktanke med å gi ham dette navnet. Noen har foreslått at det kan sammenlignes med ordene rabiat (fra latin rabies, sinne) eller rabulist (fra latin rabula, dårlig). Uansett klinger både navn og skjellsord av noe negativt og ustyrlig.

Sånn. Nå vet du litt mer om ordet "rabagast", og jeg håper du vil bruke det neste gang du føler for å fornærme noen! For mer inspirasjon til å variere ditt ufine ordforråd, sjekk ut denne lista.

--

(Tusen takk til min kjære mor for tips om å skrive om dette ordet!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar